Συχνές Ερωτήσεις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

photovoltaic systems for swimming pools Cyprus

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και ήδη νιώσαμε την κάψα του! Όσοι δεν έχουν μια πισίνα, ίσως να ονειρεύονται το να δροσίζονται ξαπλωμένοι χαλαρά στο γαλανό και κρυστάλλινο νερό της, πάνω σ’ ένα επιπλεύσιμο κρεβατάκι, με ένα δροσερό ποτό στο χέρι κι ένα πλατύ ψάθινο καπέλο ή να απολαμβάνουν δροσερό πλατσούρισμα με την οικογένεια. Από την άλλη, όμως, αυτοί που είναι και ξύπνιοι και έχουν και πισίνα, ίσως να μην είναι και τόσο χαλαροί, γιατί ξέρουν ότι το κόστος του καθαρισμού της, παράλληλα με τον υδράργυρο στην Κύπρο, ανεβαίνει.

Για τον καθαρισμό της πισίνας πρέπει να λειτουργήσουν οι αντλίες, με κόστος που… ηλεκτρίζει. Με τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, όσοι έχουν πισίνα βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα κατά πόσο να ανάψουν τις αντλίες τους και να απολαύσουν τα μπάνια τους στο δροσερό νερό της πισίνας τους ή να κάνουν οικονομία, κοιτάζοντας μόνο τη θέα της…

Κι όμως, ο ήλιος δροσίζει!

Από τον ίδιο ακριβώς ήλιο της Κύπρου που τόσο πολύ μας καίει, αντλούμε για σας τη λύση! Ανακυκλώστε το νερό της πισίνας σας με δωρεάν ηλιακή ενέργεια, μηδενικό κόστος και χαρείτε καλοκαίρι, απολαμβάνοντας τη δροσερή, μα προπαντός, πεντακάθαρη πισίνα σας. Η ηλιακή ενέργεια για ανακύκλωση του νερού της πισίνας είναι το πιο αξιόπιστο σύστημα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, η εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω του συστήματος αυτού είναι μεγάλη.

Πώς δουλεύει

Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό Σύστημα ανακύκλωσης νερού πισίνας

Το Φωτοβολταϊκό Σύστημα τροφοδοτεί με ενέργεια την αντλία ανακύκλωσης, η οποία κάνει το νερό της πισίνας να κυκλοφορεί διαμέσου του συστήματος φιλτραρίσματος. Η ενέργεια αυτή μεταβάλλεται, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και εποχιακά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε οι ανάγκες ανακύκλωσης – φιλτραρίσματος της πισίνας, οι οποίες αλλάζουν ανά εποχή, αντισταθμίζονται πλήρως. Το καλοκαίρι, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας, οι ανακυκλώσεις γίνονται συχνότερα, ικανοποιώντας έτσι τις αυξημένες απαιτήσεις για φιλτράρισμα του νερού.

Το κόστος

Το λειτουργικό κόστος μετά την εγκατάσταση είναι μηδενικό! Από την στιγμή που το σύστημα είναι αυτόνομο εσείς δεν θα έχετε οποιαδήποτε περαιτέρω χρέωση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα φωτοβολταϊκά συστήματα για ανακύκλωση νερού πισίνας, επικοινωνήστε μαζί μας στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected].

a Photovoltaic System off the grid CyprusΑν έχεις σπίτι ή εξοχικό σε περιοχή εκτός ηλεκτρικού δικτύου στην Κύπρο, τότε η εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος είναι η λύση για να μπορείς να απολαμβάνεις την παροχή ενέργειας όποιες κι αν είναι οι ανάγκες σου.

Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση Φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένα με το ηλεκτρικό δίκτυο. Η ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά μπορεί να χρησιμοποιείται άμεσα ή αποθηκεύεται σε μπαταρίες για να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια όταν αυτή θα χρειαστεί. Ένα αυτόνομο Φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να καλύψει οποιεσδήποτε ανάγκες ανάλογα με το μέγεθος το οποίο θα επιλέξει ο χρήστης να εγκαταστήσει.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα επικοινωνήστε μαζί μας στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected]

Storage Heaters cost reducing CyprusΗ επικείμενη αύξηση της τάξης του 42% στο κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από θερμοσυσσωρευτές στην Κύπρο που ενδέχεται να επιφέρουν οι νέες διατιμήσεις ηλεκτρισμού, σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού λόγω αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς αναμένεται να προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων από καταναλωτές οι οποίοι σήμερα χρησιμοποιούν τους θερμοσυσσωρευτές ως μέσο θέρμανσης του υποστατικού. Τεχνολογία την οποία η ΑΗΚ προωθούσε, με τη διασφάλιση χαμηλού κόστους αγοράς εξοπλισμού αλλά και με χαμηλή διατίμηση ηλεκτρισμού στην κατανάλωση. Μια αύξηση η οποία θα επιβαρύνει περίπου 21,000 νοικοκυριά στην Κύπρο. H K-Energy βρίσκεται εδώ να σας ενημερώσει καθώς και να προτείνει λύσεις κατανοώντας την ανησυχία όλων των καταναλωτών που προκύπτει από τις επιπτώσεις που θα έχουν στο κόστος ηλεκτρισμού στην Κύπρο,  οι επικείμενες νέες διατιμήσεις ηλεκτρισμού.

Μέρος των καταναλώσεων των θερμοσυσσωρευτών μπορούν να αντισταθμιστούν από τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering). Συγκεκριμένα όταν μια οικία που έχει εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό σύστημα με τη μέθοδο net metering στην Κύπρο έχει πλεόνασμα ενέργειας κατά τη τελευταία διμηνία, δηλαδή στον τελευταίο λογαριασμό του λογιστικού έτους Φεβρουάριος – Μάρτιος, αυτό το πλεόνασμα θα συμψηφίζεται με την ενέργεια που κατανάλωσαν οι θερμοσυσσωρευτές της οικίας, νοουμένου ότι οι αιτητές θα δηλώσουν ότι επιθυμούν στους συμψηφισμούς να συμπεριλαμβάνονται και οι θερμοσυσσωρευτές. Επιπλέον η επιλογή παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά θα μειώσει στο ελάχιστο τα έξοδα ενέργειας που καταναλώνετε κατά την διάρκεια του χρόνου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected]

Photovoltaic Systems for Businesses in CyprusΤους τελευταίους μήνες, στην Κύπρο παρατηρείτε αύξηση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό φυσικά επηρεάζει και τις επιχειρήσεις. Έτσι αρκετοί ιδιοκτήτες μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα.

Στην Κύπρο υπάρχουν 2 σχέδια τα οποία μπορούν να καλύψουν το κόστος της εμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο πρώτος είναι το Net Metering, που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως και στα οικιστικά φωτοβολταϊκά. Το net metering προτείνεται για μικρής κλίμακας επιχειρήσεις, όπου η κατανάλωση ενέργειας δεν ξεπερνά τις 10,000kWh ετησίως.  Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς που επιτρέπεται να εγκατασταθεί είναι 10kWp.

Η δεύτερη επιλογή είναι η Αυτοπαραγωγή και είναι η λύση για επιχειρήσεις με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος. Τα όρια εγκατεστημένης ισχύος ξεκινούν από 10kWp  και φτάνουν ως 10,000kWp. Με τη μέθοδο της Αυτοπαραγωγής, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το Φωτοβολταϊκό Σύστημα ιδιοκαταναλώνεται από το υποστατικό. Τυχόν στιγμιαία πλεονάσματα ηλεκτρικής ενέργειας εξάγονται προς το ηλεκτρικό δίκτυο, δεν πιστώνονται και δεν   τυγχάνουν οικονομικής εκμετάλλευσης από τον παραγωγό. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει λεπτομερής ανάλυση των ενεργειακών αναγκών του υποστατικού και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και μέσα από την ορθή διαστασιολόγηση και σχεδιασμό να εφαρμοστεί ένα Φωτοβολταϊκό σύστημα της αναγκαίας δυναμικότητας και να αποφευχθεί η διοχέτευση πλεονασματικής ενέργειας στο Δίκτυο για την οποία ο παραγωγός δεν θα αμείβεται.

Επίσης η διασύνδεση του συστήματος Αυτοπαραγωγής φέρει και κάποια κόστη λειτουργείας. Ο παραγωγός θα κληθεί να καταβάλει κόστη εφεδρείας, όπου η χρέωση θα γίνεται επί των παραγόμενων κιλοβατώρων από το Φωτοβολταϊκό σύστημα που θα ιδιοκαταναλωθούν. Επιπρόσθετα θα υπάρχει χρέωση Υπηρεσιών Δημόσιας Ωφελείας (ΥΔΩ) και χρέωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τέλος ο αυτοπαραγωγός θα καταβάλει στα στάδια της υλοποίησης ένα εφάπαξ ποσό προς τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής που αφορά τα έξοδα του μετρητικού εξοπλισμού και διοικητικά έξοδα διαχείρισης της αίτησης.

Η K-Energy, έχει την τεχνογνωσία να προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση στους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές σε ότι αφορά την ανάλυση των αναγκών, τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση συστημάτων net metering και αυτοπαραγωγής για επιχειρήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected].

Η αύξηση που παρατηρήθηκε στους λογαριασμούς της ΑΗΚ τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην συνεχή αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς.

Με την μέθοδο του net metering στην Κύπρο μπορείτε να κάνετε συμψηφισμό της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με αυτή που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά. Με μια σωστή διαστασιολόγηση για εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του υποστατικού σας, η οποιαδήποτε αύξηση των διατιμήσεων θα σας αφήνει αδιάφορους καθώς θα πληρώνετε μόνο το πάγιο και €0 ρεύμα!

Παγοποιήστε τώρα τις αυξήσεις και μηδενίστε σχεδόν τον λογαριασμό του ρεύματος σας, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Για άμεση εγκατάσταση, επικοινωνήστε μαζί μας στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected].

provisions for Photovoltaic System installation CyprusΕάν βρίσκεστε στο στάδιο σχεδιασμού ή ανέγερσης νέας κατοικίας και σκέφτεστε την μεταγενέστερη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, βεβαιωθείτε ότι θα γίνει η απαραίτητη προεργασία έτσι ώστε να διασφαλίσετε την μέγιστη απόδοση του Φωτοβολταϊκού Συστήματος, την αποφυγή ταλαιπωρίας αλλά και το επιπρόσθετο κόστος.

Πρέπει να μεριμνήσετε από την αρχή για τον τρόπο στερέωσης των φωτοβολταϊκών και την όδευση των καλωδίων από το χώρο εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος στο σημείο σύνδεσης. Σε επίπεδες οροφές, κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους, πριν το στάδιο της θερμομόνωσης τους, πρέπει να γίνει προεργασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών έτσι ώστε να αποφευχθεί μετέπειτα πιθανή ζημιά της υγρομόνωσης από την διάτρησή της. Επιπλέον έτσι θα αποφύγετε και την εγκατάσταση λίνιων, η οποία αυξάνει το κόστος του συστήματος και φορτίζει τη πλάκα οροφής με πρόσθετο βάρος. Η όδευση των καλωδίων από το χώρο εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος στο σημείο σύνδεσης πρέπει να είναι συγκεκριμένος, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί για την ασφαλή εγκατάσταση του μετατροπέα και να συνάδει με τους κανονισμούς ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και ο χωροταξικός Σχεδιασμός Φωτοβολταϊκών που πρέπει να είναι τέτοιος, έτσι ώστε να έχουν τη μέγιστη απόδοση. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια πρέπει να τοποθετούνται σε νότιο προσανατολισμό με κλίση 250 – 300. ‘Οποιαδήποτε απόκλιση από τα πιο πάνω σημάνει μείωση στην απόδοση του συστήματος.

Τέλος, πρέπει η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πλαισίων να είναι η κατάλληλη έτσι ώστε να αποφύγετε σκιάσεις από τα ηλιακά πλαίσια νερού, άλλο εξοπλισμό και οποιαδήποτε άλλα φυσικά, αρχιτεκτονικά ή τεχνικά εμπόδια. Ο σωστός σχεδιασμός θα επιφέρει μέγιστα ενεργειακά κέρδη.

Για δωρεάν μελέτη του χώρου σας καλέστε μας στο 22311234 και μιλήσετε σε ένα από τους ενεργειακούς μηχανικούς ή μέσω email στο [email protected].

What is Net Metering CyprusΌταν μιλάμε για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Κύπρο, συχνά συναντάμε τον όρο net – metering. Για πολλούς είναι κάτι άγνωστο και άλλοι δεν ξέρουν ακριβώς τι σημαίνει και πως λειτουργεί.

Το NET- METERING είναι η μέθοδος με την οποία εφαρμόζεται ο συμψηφισμός μετρήσεων της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας που διοχετεύεται προς το υποστατικό από το Δίκτυο και της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από το Φωτοβολταϊκό Σύστημα που εξάγετε προς το Δίκτυο.

Με απλά λόγια, σε περίπτωση που η κατανάλωση θα υπερβαίνει της παραγωγής τότε ο καταναλωτής θα τιμολογείται τη διαφορά, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το πλεόνασμα παραγωγής θα μεταφέρεται για χρήση στην επόμενη διμηνία. Στον τελευταίο λογαριασμό του λογιστικού έτους (Φεβρουάριος – Μάρτιος) θα γίνεται η τελική εκκαθάριση. Τυχόν πλεονάσματα δεν μπορούν να μεταφερθούν από ένα έτος στο επόμενο.

Στη περίπτωση των οικιακών καταναλωτών, ο συμψηφισμός, έχει την δυνατότητα να περιλαμβάνει και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από θερμοσυσσωρευτές που λειτουργούν στην κατοικία με βάση τη διατίμηση εκτός αιχμής νοουμένου ότι οι αιτητές δηλώσουν ότι επιθυμούν στους συμψηφισμούς να συμπεριλαμβάνονται και οι θερμοσυσσωρευτές.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς, με βάση την νομοθεσία της Κύπρου, ανέρχεται στα 10kWp.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος επικοινωνήστε μαζί μας στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected].

Photovoltaic System Installation CyprusΠριν προχωρήσετε στην αίτηση για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων είναι σημαντικό να γνωρίζεται τα ισχύουσα διατάγματα και εντολές των Αρμόδιων Πολεοδομικών Αρχών στα οποία υπόκειται η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κύπρο. Επίσης σημαντικός είναι ο προσανατολισμός και η κλίση με την οποία θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά πλαίσια ώστε να έχετε την μέγιστη δυνατή απόδοση.

Για την εγκατάσταση ενός Φωτοβολταϊκού Συστήματος 3kWp μέχρι 10kWp σε κεραμοσκεπή, το απαιτούμενο καθαρό εμβαδόν που χρειάζεται είναι περίπου 25m2 – 80m2. Αν εγκατασταθεί σε επίπεδη οροφή τότε χρειάζονται περίπου 45m2 -150m2.

Για να έχετε την μέγιστη δυνατή απόδοση από το Φωτοβολταϊκό σας Σύστημα με βάση τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, είναι σημαντικό αυτό να έχει Νότιο προσανατολισμό και με κλίση 28°-30°. Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτές τις παραμέτρους, επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή του συστήματος προκαλώντας ανάλογη απόκλιση από τη μέγιστη παραγωγή του.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος επικοινωνήστε μαζί μας στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected]

Photovoltaic System maintenance CyprusΠέραν των 8500 νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην Κύπρο, έχουν επωφεληθεί με άμεση μείωση στο λογαριασμό ρεύματος από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην οικία και στα υποστατικά τους, στα πλαίσια του Net-Metering.

Για να μπορούν όμως τα φωτοβολταϊκά συστήματα να παράγουν το μέγιστο δυνατό ηλεκτρικό ρεύμα και να αποφύγουμε τυχών απώλειες παραγωγής, πρέπει να τα συντηρούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, με την μεθοδική συντήρηση μειώνουμε την πιθανότητα εμφάνισης τεχνικών προβλημάτων στον εξοπλισμό και κατ’ επέκταση την πρόκληση ατυχημάτων και εξόδων επιδιόρθωσης.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα με μια απλή επιτήρηση και συστηματική συντήρηση μπορούν να σας προσφέρουν την μέγιστη δυνατή απόδοση για πέραν των 20 χρόνων. Τρία απλά βήματα για την συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων:

1) Καθαρίζουμε τα πλαίσια από την σκόνη τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο με απιονισμένο νερό, κατά τις πρωινές ώρες.

2) Παρακολουθούμε συνεχώς την απόδοση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από το φωτοβολταϊκό μας σύστημα. Η επιτήρηση γίνεται μέσω προγράμματος διαδικτυακά και μπορεί να γίνει και μέσω έξυπνου κινητού τηλεφώνου. Εάν παρατηρήσουμε ότι ενώ υπήρχε υψηλή ηλιοφάνεια δεν είχαμε την αναμενόμενη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με βάση το ιστορικό επικοινωνούμε άμεσα με ειδικό για φωτοβολταϊκά συστήματα.

3) Στην περίπτωση που το φωτοβολταϊκό σύστημα βρίσκεται στο έδαφος πρέπει να κρατούμε το χώρο καθαρό κυρίως από χόρτα που μπορεί να εμποδίσουν την άμεση επαφή του ήλιου με το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συντήρηση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος επικοινωνήστε μαζί μας στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected].

photovoltaic systems price cyprusΈνα φωτοβολταϊκό σύστημα 3kWp μπορεί να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες κατανάλωσης ρεύματος μιας οικίας στην Κύπρο και το κόστος του ξεκινά από €4,400 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η μέση ετήσια παραγωγή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος 3kWp είναι 5000kWh που ισοδυναμούν με αντιστάθμισμα €1000 στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, με βάση τις ισχύουσες διατιμήσεις της ΑΗΚ (€0,20/kWh).

Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς φωτοβολταϊκού συστήματος, που μπορούμε να εγκαταστήσουμε σε οικία στην Κύπρο, με βάση τη νομοθεσία, είναι 10kWp. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να καλύψει οικίες που στεγάζουν πολυμελείς οικογένειες που έχουν αυξημένη κατανάλωση ρεύματος με μέση ετήσια παραγωγή 16600 κιλοβατώρες.

Η τελική απόφαση σχετικά με την ισχύ του Φωτοβολταϊκού συστήματος, που πρέπει να εγκαταστήσετε στο δικό σας σπίτι, είναι σωστό να παρθεί μετά από μελέτη των αναγκών σας σε σχέση με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από ηλεκτρολόγο μηχανικό.

Για μια δωρεάν μελέτη της υφιστάμενης ή υπό ανέγερση οικίας επικοινωνήστε με το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό μας σε θέματα φωτοβολταϊκών συστημάτων στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected].