Συχνές Ερωτήσεις – Εξοικονόμηση Ενέργειας

Ηχωμόνωση Κύπρος, Soundproofing Cyprus

Στην Κύπρο, όπως και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, η σύγχρονη καθημερινότητα και οι υψηλοί ρυθμοί στους οποίους ζούμε αυξάνουν συνεχώς τον θόρυβο. Η ηχορύπανση επηρεάζει αρνητικά την άνεση των εσωτερικών χώρων μιας κατοικίας ή ενός κτιρίου, εις βάρος των χρηστών. Σε πολυκατοικίες και κτίρια που βρίσκονται κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους, βιομηχανίες ή χώρους διασκέδασης, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο εμφανές.

Ο θόρυβος και γενικά ο ήχος δημιουργείτε από μηχανικές διαταραχές οι οποίες με την σειρά τους δημιουργούν διάφορες πιέσεις (ηχητικό κύμα) και γίνονται αισθητές από εμάς ακουστικά.

Τι είναι η ηχομόνωση και πως λειτουργεί;

Η ηχομόνωση είναι η ικανότητα κάποιον δομικών στοιχείων να απορροφούν τα ηχητικά κύματα, μειώνοντας την ένταση τους και αποτρέποντας την ανάκλασή τους, βελτιώνοντας έτσι την ακουστική του χώρου σας. Στις ηχομονώσεις σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ηχογέφυρες* οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη μείωση της ηχομονωτικής ικανότητας του χωρίσματος.

Η ηχομόνωση ουσιαστικά, μπορεί να απομονώνει ηχητικά ένα χώρο από θορύβους που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον και αντιστρόφως.

Η λύση.

Το πρώτο βήμα είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας και να μιλήσετε σε ένα από τους ενεργειακούς μας μηχανικούς, έτσι ώστε να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση και να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος. Στην συνέχεια ανάλογα με την περίπτωσή σας και με την δική μας καθοδήγηση θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή των κατάλληλων υλικών, εκμεταλλευόμενοι τόσο την ηχομονωτική όσο και την θερμομονωτική τους ιδιότητα . Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα προτείνουμε εκτός από την ηχομόνωση της τοιχοποιίας να γίνει εγκατάσταση ηχομονωτικών κουφωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο 22311234 και μιλήσετε σε ένα από τους ενεργειακούς μηχανικούς ή μέσω email στο [email protected].

*Ηχογέφυρα: Αδύνατο σημείο ή κενό σε ένα ηχομονωτικό χώρισμα μέσω του οποίου μεταφέρετε και διαδίδεται ο ήχος. Ακόμα και μια πολύ μικρή ηχογέφυρα, μπορεί να προκαλέσει δυσανάλογα μεγάλη μείωση της ηχομονωτικής ικανότητας του χωρίσματος. (π.χ. ρωγμές, εισέρχοντα φωτιστικά, ηλεκτρικά κυτία, περιμετρικοί αρμοί γυψοσανίδας κλπ)

Υγρομόνωση ταράτσας Κύπρος, Roof Waterproofing

Μερικές φορές παρουσιάζεται σύγχυση στον όρο μόνωση, κατά πόσο αναφερόμαστε στην θερμομόνωση ή υγρομόνωση. Με τον όρο θερμομόνωση εννοούμε την μείωση των απωλειών θερμότητας από το κέλυφος, ενώ με τον όρο υγρομόνωση εννοούμε την προστασία των στοιχείων της κατασκευής μας από τα όμβρια ύδατα και την ανιούσα υγρασία από το έδαφος το οποίο έρχεται σε επαφή με το κτίριο. Η σωστή υγρομόνωση ενός κτιρίου είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχημένη ανέγερση ενός κτιρίου, αφού διασφαλίζει τη στατική του επάρκεια, την αντοχή του στο χρόνο αλλά και την αισθητική αρτιότητα του.

Ανάλογα με το δομικό στοιχείο του κτηρίου που χρειάζεται να υγρομονωθεί και της κατάστασης της επιφάνειας, υπάρχουν διάφορες επιλογές υλικών, η καταλληλότητα των οποίων αποφασίζεται αναλόγως της δεδομένης κατάστασης και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. Η υγρομόνωση του μπετόν είναι αναγκαία διαδικασία η οποία πραγματοποιείται , είτε με υλικά που εφαρμόζονται στην επιφάνεια είτε με πρόσμικτα, τα οποία καθιστούν το μπετόν αδιάβροχο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενδεχομένως υπάρχει συνδυασμός των δυο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά την εφαρμογή των υλικών και πάντα σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες οδηγίες του κατασκευαστή, από πιστοποιημένα συνεργεία για να αποφευχθούν έτσι μελλοντικές δομικές αστοχίες.

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζετε ότι η σωστή υγρομόνωση είναι κύριο προαπαιτούμενο για την ορθή εφαρμογή θερμομονωτικών συστημάτων στην οικία σας. Η υγρομόνωση δεν μπορεί να περιμένει. Η υγρασία δημιουργεί σημαντικές φθορές σε ολόκληρη την κατασκευή.

Για περισσότερες πληροφορίες και προσφορές για την δική σας υγρομόνωση, επικοινωνήστε μαζί μας στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected].

insulationΠολλές φορές υπάρχει διχασμός απόψεων αν είναι καλύτερη η εξωτερική ή η εσωτερική θερμομόνωση. Η επιλογή όμως στην πραγματικότητα είναι απλή.

Για διατηρητέους χώρους ή χώρους τους οποίους θέλουμε να επιτύχουμε γρήγορη θέρμανση ή ψύξη θα προτιμήσουμε την εσωτερική θερμομόνωση (σχολεία, θέατρα κ.α.). Επιλέγοντας να θερμομονώσετε εσωτερικά ένα κτίριο θα επιτύχετε πολύ πιο γρήγορη θέρμανση ή ψύξη αλλά η θερμοκρασία αυτή δεν θα διατηρείτε στον χώρο εκτός και αν οι συσκευές σας (θέρμανσης/ψύξης) είναι σε διαρκή λειτουργία.

Η επιλογή της εξωτερικής θερμομόνωσης γίνετε για χώρους οι οποίοι κατοικούνται και χρειάζεται να διατηρείται η θερμική άνεση καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Συνιστάται σε κατοικίες λόγω του ότι δίδεται η δυνατότητα για εκμετάλλευση της θερμοχωρητικότητας των δομικών στοιχείων με αποτέλεσμα να διατηρείτε η εσωτερική θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας. Επίσης επιλέγοντας την εξωτερική θερμομόνωση θωρακίζεται ομοιόμορφα το κέλυφος απέναντι στο εξωτερικό περιβάλλον ελαχιστοποιώντας έτσι την παρουσία θερμογεφυρών οι οποίες οδηγούν στο ανεπιθύμητο αποτέλεσμα της μούχλας.

Για περισσότερες πληροφορίες και καθοδήγηση, τηλεφωνήστε μας στο 22311234 και μιλήσετε σε ένα από τους ενεργειακούς μηχανικούς μας ή μέσω email στο [email protected].

web1 21Το κέλυφος ενός κτιρίου είναι ο διαχωρισμός του εσωτερικού από τον εξωτερικό χώρο. Η δημιουργία του κτιριακού κελύφους, έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα άνετο εσωτερικό κλίμα, που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ενοίκων όλες τις εποχές του χρόνου. Για να επιτευχθεί αυτό όμως, η κατασκευή του κελύφους θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με τα κατάλληλα δομικά υλικά και θερμομονωτικά συστήματα έτσι ώστε να μην υπάρχουν θερμικές απώλειες από τον εσωτερικό προς τον εξωτερικό χώρο και αντίθετα.

Οι θερμικές απώλειες προέρχονται από την ελλιπή ή μη υπαρκτή θερμομόνωση της οροφής, της τοιχοποιίας, των ανοιγμάτων (παράθυρα/πόρτες) και των δαπέδων. Κακή θερμομόνωση μπορεί να οφείλεται σε λάθος επιλογή δομικών υλικών και θερμομονωτικών συστημάτων ή την λανθασμένη εφαρμογή τους.

Για την σωστή θερμομόνωση του δικού σας κτιρίου, οι εξειδικευμένοι ενεργειακοί μηχανικοί της K-Energy, μπορούν να σας βοηθήσουν. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected].

web2 21 pΠολλές φορές η λάθος επιλογή υλικών καταλήγουν σε ανεπιθύμητες καταστάσεις τόσο για τις εσωτερικές συνθήκες άνεσης όσο και για την μακροχρόνια κατάσταση του κτιρίου. Πιο κάτω θα βρείτε τα βασικά θερμομονωτικά υλικά που αποτελούν το σύστημα της εξωτερικής θερμομόνωσης καθώς και τα χαρακτηριστικά τους.

Τα θερμομονωτικά υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την θερμομόνωση του κελύφους είναι:

• Διογκωμένη Πολυστερίνη Neopor
• Εξηλασμένη Πολυστερίνη
• Ορυκτοβάμβακας / Πετροβάμβακας
• Φυσικός Φελλός

Η επιλογή των υλικών θα γίνει με βάση των αναγκών του κτιρίου και των καιρικών συνθηκών της περιοχής εγκατάστασης του. Για παράδειγμα η διογκωμένη πολυστερίνη Neopor η οποία προσφέρεται σε διάφορες πυκνότητες, καλύπτει όλες τις ανάγκες θερμομόνωσης με ευκολία εφαρμογής και προσφέρεται σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Η εξηλασμένη πολυστερίνη προσφέρει υψηλή θερμομόνωση, μηχανική αντοχή, σχεδόν μηδενική απορρόφηση υγρασίας και συνιστάται για περιοχές υψηλής διέλευσης καθώς έχει μεγάλη αντοχή σε κρούση ή σε εφελκυσμό για τοποθέτηση τελικής επιφάνειας από λίθους ή πλακάκια. Ο ορυκτοβάμβακας προσφέρει υψηλή διαπνοή και συνιστάται για κτίρια με απαιτήσεις υψηλής διάχυσης υδρατμών ή με απαιτήσεις πυρασφάλειας. Οι πλάκες από φυσικό φελλό συνιστούνται για κτίρια με υψηλή διάχυση υδρατμών και είναι πλήρως ανακυκλώσιμο.

Για την σωστή επιλογή θερμομονωτικών υλικών με πιστοποιήσεις από τον κατασκευαστή και την ολοκληρωμένη θερμομόνωση με εγγύηση για την εφαρμογή των θερμομονωτικών υλικών και συστημάτων στο δικό σας κτίριο, οι εξειδικευμένοι ενεργειακοί μηχανικοί της K-Energy, μπορούν να σας βοηθήσουν. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected].

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι η ενεργειακή ταυτότητα κάθε κατασκευής, η οποία κατηγοριοποιεί το κτίριο ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας. Οι υπολογισμοί εκτίμησης της κατανάλωσης ενέργειας, ενσωματώνουν όλα τα χαρακτηριστικά του κτιρίου όπως διάταξη, προσανατολισμό, δομικά υλικά και ηλεκτρομηχανολογικές υπηρεσίες. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης μπορεί να εκδοθεί από πιστοποιημένους ειδικευμένους εμπειρογνώμονες των οποίων τα προσόντα και οι υποχρεώσεις καθορίζονται από σχετικούς κανονισμούς.

Το ΠΕΑ απαιτείται να υποβάλλεται με την αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής για νέο κτίριο και κτιριακές μονάδες ή για ένα κτίριο άνω των 1000 m2 που υφίσταται ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας. Επίσης κατά την πώληση ή την ενοικίαση κτιρίου ο ιδιοκτήτης πρέπει να παρουσιάζει στον υποψήφιο αγοραστή ή ενοικιαστή το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Το Πιστοποιητικό πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από συστάσεις για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Η κατηγορία ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου που διατίθεται προς πώληση ή ενοικίαση πρέπει να δηλώνεται σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις.

Αν θέλετε να εκδώσετε το ΠΕΑ του δικού σας κτιρίου, οι εξειδικευμένοι ενεργειακοί μηχανικοί της K-Energy, μπορούν να σας βοηθήσουν. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected].

Ως κτίριο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας θεωρείτε ένα κτίριο, με σχεδόν μηδενική ή πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την λειτουργικότητα του κτιρίου. Η ενέργεια καλύπτεται απόλυτα ή σε πολύ μεγάλο βαθμό με ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ανάλογα με τις ενεργειακές απαιτήσεις του κτιρίου και των χρηστών.

Ουσιαστικά αυτό που γίνετε με τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης είναι να μειώνουμε την ζήτηση ενέργειας για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται το κέλυφος του κτιρίου να είναι κατασκευασμένο με τα κατάλληλα θερμομονωτικά συστήματα και υλικά για να περιορίσει τις απώλειες προς το εξωτερικό περιβάλλον και ταυτόχρονα με αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που να επιτρέπει στον χρήστη του κτιρίου να εκμεταλλεύεται τις τοπικές συνθήκες για σκοπούς δροσισμού, θέρμανσης, ηλιοπροστασίας και φωτισμού.

Η προσπάθεια μείωσης της ζήτησης ενέργειας ξεκινά από τον ίδιο τον σχεδιασμό του κτιρίου. Η Κ-Energy μπορεί σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονά σας να σας βοηθήσει στην σωστή ολοκλήρωση ενός κτιρίου σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected].

Στα πλαίσια των προσπαθειών για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ανά το παγκόσμιο, βλέπουμε συχνά τους όρους “κτίρια μηδενικής κατανάλωσης” και “κτίρια ενεργειακής απόδοσης Α ή Β” τα οποία αποτελούν κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Τι είναι όμως τα κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης και πως τα επιτυγχάνουμε;

Κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης, θεωρούνται τα κτίρια τα οποία μέσω τις επιλογής των κατάλληλων θερμομονωτικών συστημάτων, και της σωστής εφαρμογής τους, επιτυγχάνουν την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας (καυσίμων ή ηλεκτρισμού), διασφαλίζοντας τις κατάλληλες θερμοκρασιακές συνθήκες άνεσης στους χώρους. Ως εκ τούτου, στα κτίρια μηδενικής κατανάλωσης το λειτουργικό κόστος ενέργειας μειώνεται σημαντικά.

Σήμερα, στα κτίρια το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας δαπανάται για την ψύξη και τη θέρμανση των χώρων τους. Πλέον μέσω του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού μπορεί να επιτευχθεί υψηλή ενεργειακή απόδοση, εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος.

Η σωστή θερμομόνωση του κτιρίου θα συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό θα επιτευχθεί με τα κατάλληλα ενεργειακά συστήματα και με την σωστή εφαρμογή τους. Για όλα τα κτίρια, είτε αυτά είναι νέα είτε υφιστάμενα τα οποία θα αναβαθμιστούν ενεργειακά, τα πιο σημαντικά μέτρα ενεργειακής απόδοσης είναι:

• Η θερμομόνωση της οροφής.
• Η αεροστεγάνωση και θερμομόνωση των ανοιγμάτων (πόρτες και παράθυρα).
• Η θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων.
• Η επιλογή συστημάτων θέρμανσης και ψύξης υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Για την σωστή καθοδήγηση, ολοκληρωμένη μελέτη και επίβλεψη της εφαρμογής των ενεργειακών συστημάτων, με εγγυήσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected].

Στις μέρες μας γινόμαστε μάρτυρες ολοένα και περισσοτέρων σχετικά νέων κτιρίων, που ενδεχομένως να είναι και ενεργειακής κλάσης Β, με έντονες ρηγματώσεις στην τοιχοποιία και σημάδια μούχλας στο εσωτερικό. Η έλλειψη τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών εφαρμογής ενεργειακών συστημάτων των προηγούμενων χρόνων έχουν σαν αποτέλεσμα αυτές τις δομικές αστοχίες που συναντούμε σήμερα στις κατοικίες αυτές. Για την αποφυγή της μούχλας και υγρασίας καθώς και άλλων κακοτεχνιών στο θέμα της θερμομόνωσης μιας κατοικίας, ο κατάλληλος για να σας καθοδηγήσει είναι ο Ενεργειακός Μηχανικός.

Κατά το στάδιο του σχεδιασμού, ο ενεργειακός μηχανικός, θα σας βοηθήσει με την επιλογή των κατάλληλων πιστοποιημένων ενεργειακών συστημάτων είτε αυτά είναι συστήματα θερμομόνωσης, θερμομονωτικά αλουμίνια, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις κ.α. Θα σας προτείνει πιστοποιημένα συστήματα και ειδικευμένα συνεργεία για την εφαρμογή των ενεργειακών συστημάτων και επιπλέον θα επιβλέψει το έργο. Έτσι θα μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα αποφύγετε της κλασσικές ρωγμές στην τοιχοποιία, τη μούχλα και την υγρασία διασφαλίζοντας τις βέλτιστες συνθήκες άνεσης και λειτουργικότητας του κτιρίου σας.

Οι εξειδικευμένοι ενεργειακοί μηχανικοί της Κ-Energy, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονά σας μπορούν να αναλάβει μαζί με εξειδικευμένα συνεργεία την ολοκληρωμένη ενεργειακή θωράκιση του κτιρίου και να σας εξασφαλίσει εγγυήσεις για την καταλληλότητα των υλικών καθώς και την σωστή εφαρμογή τους. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 22311234 ή μέσω email στο [email protected].