Έξυπνα κτήρια

Τόσο σε μια κατοικία, όσο και σε ένα γραφειακό συγκρότημα ή σε ένα ξενοδοχείο, η ανάγκη για άνεση και ευελιξία στη διαχείριση των συστημάτων ελέγχου του κλιματισμού, του φωτισμού και της πρόσβασης αυξάνεται. Ταυτόχρονα, η αποτελεσματική χρήση της ενέργειας γίνεται ολοένα και πιο σημαντική. Ωστόσο, η περισσότερη άνεση και ασφάλεια σε συνδυασμό με τη λιγότερη κατανάλωση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί μόνο από έξυπνο έλεγχο και παρακολούθηση όλων των εμπλεκόμενων προϊόντων. (KNX Association)

Η Marios Karantonis Ltd είναι εγγεγραμμένος εταίρος του Οργανισμού KNX στην Κύπρο. Η KNX είναι διεθνής κορυφαίος οργανισμός στον Οικιστικό και Κτηριακό Αυτοματισμό. Με σχεδόν 28,000 συνέταιρους και 250 μέλη (κατασκευαστές προϊόντων), το πρωτόκολλο του KNX θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα και υποσχόμενα προϊόντα στον τομέα των ‘Ευφυών Συστημάτων’. Οι δυνατότητές του είναι απεριόριστες και το σύστημα δεν έχει όρια. Τα ευφυή συστήματα οικιακά αυτοματισμού εγγυούνται την ικανοποίηση των πελατών, μέσω των σχεδίων που έχουν ως απόλυτο προσανατολισμό τις ανάγκες του πελάτη.

Smart Buildings Cyprus

Τα συστήματα ελέγχου φωτισμού αποτελούνται από μια μονάδα ελέγχου που διαχειρίζεται την κατάσταση των φωτιστικών εξαρτημάτων σε ένα δωμάτιο ή σε μια οικοδομή/υποστατικό. Το επίπεδο φωτός σε ένα χώρο είναι πολύ σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής και στις πλείστες περιπτώσεις δε λαμβάνεται υπόψη. Η ποιότητα και το επίπεδο του φωτός επηρεάζει την εμφάνιση, δημιουργεί ατμόσφαιρα και εξοικονομεί ενέργεια ανάλογα με τη χρήση του. Στα συνηθισμένα νοικοκυριά οι διακόπτες φωτός έχουν μόνο δύο καταστάσεις, ανοικτό/κλειστό. Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας τα φώτα είναι αναμμένα, αλλά η φωτεινότητα του δωματίου είναι σε ψηλά επίπεδα λόγω της εισχώρησης του φυσικού φωτισμού, που δεν κάνει μεγάλη διαφορά. Σε αυτές τις περιπτώσεις σπαταλιέται αρκετή ενέργεια χωρίς σκοπό.

Φανταστείτε ότι τα φώτα στο σπίτι σας ρυθμίζονταν με ροοστάτη και ελέγχονταν ανάλογα με τη συγκομιδή του φωτός από το κτήριο κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις ανάγκες του δωματίου∙ σε τέτοιες περιπτώσεις η ενέργεια που καταναλώνεται θα ήταν η ελάχιστη που απαιτείται και οι δυνατότητες δημιουργίας σεναρίων θα ήταν αμέτρητες. Παρόμοιες μέθοδοι που μπορούν να εφαρμοστούν σε έξυπνα συστήματα υποστατικών ελαχιστοποιούν τη σπατάλη ενέργειας και μειώνουν δραστικά την κατανάλωση ενέργειας. Στις μέρες μας, η αρχιτεκτονική επικεντρώνεται στον οικολογικό σχεδιασμό των σπιτιού με συγκεκριμένο προσανατολισμό, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη διείσδυση φωτός την ημέρα το χειμώνα και να εμποδίζεται ο ήλιος το καλοκαίρι. Ο έλεγχος του φωτισμού δίνει την αίσθηση πολυτέλειας σε ένα χώρο και ταυτόχρονα βελτιστοποιεί τη χρήση ενέργειας και το επίπεδο άνεσης. ΄

Ο έλεγχος του φωτισμού μπορεί επίσης να λειτουργήσει και ως η ασφάλεια σας κατά τη διάρκεια των διακοπών. Τα έξυπνα συστήματα στις οικίες μπορούν να απομνημονεύσουν την ακολουθία χρήσης του φωτός στο σπίτι από κάποιες ώρες μέχρι αρκετές μέρες και να επαναλαμβάνουν αυτό το μοτίβο όταν το σύστημα βρίσκεται σε ‘κατάσταση διακοπών’. Αυτή η έξυπνη λειτουργία στέλνει το μήνυμα ότι το σπίτι κατοικείται και μπορεί να αποτρέψει τους διαρρήκτες ή τους βάνδαλους να πλησιάσουν και να εισέλθουν στο υποστατικό.

Η άνεση του σπιτιού είναι στενά συνυφασμένη με τον κλιματισμό του χώρου. Είτε πρόκειται για κεντρικό σύστημα κλιματισμού είτε για ανεξάρτητες μονάδες κλιματισμού σε κάθε δωμάτιο, ο στόχος είναι να διατηρείται μια σταθερή θερμοκρασία στο σπίτι. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστήματα που χρησιμοποιούνται σε ένα έξυπνο σπίτι, όπως είναι o έλεγχος των συστημάτων σκίασης, π.χ. περσίδες και/ή κουρτίνες, και ο έλεγχος του φωτισμού, οι σταθερές θερμοκρασίες μπορούν να επιφέρουν σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας χρησιμοποιώντας τεχνολογία ελέγχου του κλιματισμού. Τα έξυπνα οικιακά συστήματα έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν και να ρυθμίσουν τις εσωτερικές θερμοκρασίες των χώρων ανάλογα με προκαθορισμένα σενάρια σύμφωνα με τη φυσική παρουσία ατόμων ή με σχετική οδηγία μέσω τηλεπικοινωνίας.

Ο έλεγχος των περσίδων και ο έλεγχος των κουρτινών είναι άλλη μια δυνατότητα των έξυπνων συστημάτων κτηρίου. Ο έλεγχος των περσίδων στα κουφώματα συνήθως χρησιμοποιείται σε σκηνές φωτισμού για προβολή ταινιών στο σπίτι και για ελεγχόμενη διείσδυση φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ελεγχόμενη διείσδυση φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας για σκοπούς φωτισμού και μπορεί επίσης να εξυπηρετήσει τον έλεγχο του κλιματισμού στο σπίτι. Στην Κύπρο κατά τη διάρκεια των ηλιόλουστων ημερών το χειμώνα, θα ήταν ιδανικό να επιτρέπαμε στον ήλιο να εισέλθει στο σπίτι και να ζεστάνει τα δωμάτια και το καλοκαίρι να μπορούμε να αποκλείσουμε τον ήλιο εκτός σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο, ο έλεγχος του συστήματος σκίασης διαχειρίζεται τη μεταφορά θερμότητας εντός και εκτός της οικίας, ανάλογα με την εποχή και κρατά την εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού κοντά στο καθορισμένο σημείο των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης.

Σχεδόν σε όλα τα σπίτια που χτίζονται σήμερα στην Κύπρο τοποθετούνται συστήματα ασφάλειας και παρακολούθησης. Η εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας και επιτήρησης στις οικιστικές εγκαταστάσεις/στα οικιστικά υποστατικά που διαθέτουν αυτοματισμό επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να ελέγχει και να παρακολουθεί την ιδιοκτησία του εξ αποστάσεως, όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο, να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί το συναγερμό με το πάτημα ενός κουμπιού, να συνδέει την ενεργοποίηση του συναγερμού με τον έλεγχο του φωτισμού, ώστε να ανάβουν τα εσωτερικά και εξωτερικά φώτα και άλλα πολλά.

Σκεφτείτε όλα τα αρχεία μουσικής, ταινιών και φωτογραφιών που βρίσκονται αποθηκευμένα σε σκληρούς δίσκους, κινητά τηλέφωνα και σε άλλες συσκευές εντός της οικίας να είναι διαθέσιμα σε όσους είναι συνδεδεμένοι στο εσωτερικό δίκτυο της οικίας. Αυτό είναι που προσφέρει το σύστημα ψυχαγωγίας στο σπίτι.